Woning en Kantoor Heere van der Schaar - J.W. Brouwersplein, Amsterdam 


Het complex Jan Willem Brouwersplein (tegenwoordig Concertgebouwplein)
Architect: Jan Stuyt - Opdrachtgever: Heere van der Schaar
Heere van der Schaar en Jan Stuyt hebben hebben meer van deze kapitale panden/complexen tot stand gebracht met gelijke/herkenbare architectuur in de Museumpleinbuurt en de Concertgebouwbuurt.


Die zakelijke vriendschap met Jan Stuyt is bijzonder, één van respect, want Van der Schaar heeft in het algemeen weinig op met de architecten uit die tijd.
Het zijn in het algemeen meer kunstenaars, zo was ook hun levenswandel en daar is Van der Schaar niet van gediend; uitzondering daarop is naast Jan Stuyt met name dr. H.P. Berlage geweest (zie ook het 6.000-woningenplan van Van der Schaar (financiering) met als middelpunt het Mercatorplein - ontwerp Berlage).

  Van der Schaar - Stuyt:
beiden met visie, ondernemend, harde werkers, streng in vele opzichten door het leven gaand.

Rond 1915 moet er intensief contact zijn geweest.
Van der Schaar staand aan het begin van zijn 6.000-woningenplan -uitbreidingsplan Amsterdam-West. Even daarvoor wordt Stuyt in de Oostelijke Mijnstreek binnengehaald (1911) vanwege de opkomst van de steenkolenmijnen (het zwarte goud), staand aan de vooravond van een '3000-woningenplan' w.o. het uitbreidingsplan Heerlen 1913 (De Ceintuurbaan). Min of meer de oorsprong van het latere Parkstad.

 Het moet rond het jaar 1920 zijn geweest dat Van der Schaar o.a. een grondpositie in het tegenwoordige Heerlen-Zuid heeft ingenomen, mogelijk op advies van Jan Stuyt aan beide zijden van de huidige Heesbergstraat: opkomst van de kolenmijnen en dus veel industrie (speculatie).
Gepland zijn destijds ruim 450 woningen - het zijn er minder dan 200 geworden. Een deel daarvan is nog aanwezig in de exploitatie bij Van der Schaar en staat bekend onder de naam:
Wooncomplex Heesberg - Van der Schaar te Heerlen.
Een der eerste appartementsgebouwen in Amsterdam (1912)

De Opdrachtgever: Heere van der Schaar - De Architect: Jan Stuyt - Teniersstraat / P. de Hoochstraat (Museumpleinbuurt e.o.)